8 ЛЮТОГО – 195 РОКІВ ВІД ДНЯ НАРОДЖЕННЯ ЖУЛЯ ВЕРНА

 

 Найбільше в світі

я люблю море,

музику й волю.

Жуль Верн

Жуль Габріель Верн народився в сім’ї адвоката в місті Нант. Майбутній родоначальник наукової фантастики теж готувався стати юристом і жити спокійним безтурботним життям. Але, що буде, якщо до природного таланту додати Його Величність Випадок? Верн заводить знайомства в літературних колах, зустрічає Олександра Дюма-батька і стає на шлях письменництва.

Протягом чотирьох десятиліть він щороку писав щонайменше один роман, творчий доробок письменника склав 54 романи, 17 повістей та оповідань.

Верн багато подорожував, встиг побувати в США, Англії, Німеччині та інших країнах. Можливо, тому нас так захоплюють його романи: в них на дослідників чекають таємничі острови; сміливці дістаються поверхні Місяця чи спускаються на дно океану; дивакуваті вчені здійснюють великі відкриття; благородні герої ризикують життям і долають  всі випробування.

Талант письменника поєднувався в ньому зі здібностями науковця-винахідника. Дивно, але факт, що Жуль Верн передбачив появу факсу, відеозв’язку, телебачення, лазерної зброї, автоматики, з науковою чіткістю описав підкорення повітря і морських глибин, навіть міжпланетні подорожі! Деякі  вчені визнавали, що на винахід того чи іншого пристрою їх наштовхнуло саме прочитання книг Жуля Верна.

Наукові передбачення французького фантаста давно стали реальністю, а його твори читають і перечитують мільйони людей усього світу!







Немає коментарів:

Дописати коментар