КОЗАК УКРАЇНСЬКОЇ ПІСНІ

(до 210-річчя від дня народження С.С. Гулака-Артемовського)

Видатний український композитор та співак Семен Степанович Гулак-Артемовський народився 16 лютого 1813 року в родині священика. В одинадцять років батько відправив Семена до Києва і влаштував до духовного училища, де хлопець проявив свої вокальні здібності. В нього був дуже сильний, чудового тембру голос – баритон, тому його прийняли до хору собору Святої Софії Київської. Для того, щоб вдосконалити майстерність, Семена послали вчитися за кордон.

Спочатку він навчався в Парижі, потім виїхав до Італії, де після двох років навчання, у 1841 році, дебютував у Флорентійському оперному театрі. Перебуваючи за кордоном, Семен Степанович потоваришував з багатьма видатними європейськими музикантами та досконало оволодів італійською мовою. Загалом Гулак-Артемовський цілих 25 років життя віддав сцені.

Композитор добре знав  Тараса Шевченка і відому пісню «Стоїть явір над водою» Гулак-Артемовський присвятив саме Шевченкові.

 

Окреме місце у творчій спадщині Семена Степановича посідають українські пісні, зокрема «Стоїть явір над водою», «Спать мені не хочеться», «Ой, на горі та й женці жнуть», які увійшли до збірки «Українська свадьба».

 

        Найвидатнішим твором Семена Гулак-Артемовського є невмируща опера «Запорожець за Дунаєм», лібрето якої написав сам композитор, виявивши неабиякий літературний талант.

Переглянути екранізацію опери Гулак-Артемовського можна за посиланням: https://www.youtube.com/watch?v=BnaJqTFlyzY

 

 

Немає коментарів:

Дописати коментар