НАЙДЗВІНКІШЕ СЛОВО РІДНЕ

Велична, щедра і прекрасна мова,

Прозора й чиста, як гірська вода, –

Це України мова барвінкова, –

Така багата й вічно молода.


Коли народилася мова? Тоді, коли народилося й людство. А, може, раніше? У співі вітру, в мелодіях морських хвиль, у весняному щебетанні птахів чи у літньому розмаїтті квітучих ланів. 

 

Мова – найдорожче, що є у кожного народу. До кожного з нас рідне слово прийшло з маминим голосом над колискою, з казками й піснями.

 

В нашій країні державною мовою є українська, але й інші мови, щонайменше в кількості півтора десятка, є рідними для частини громадян. Міжнародний день рідної мови наша держава почала відзначати у 2002 році.

Щоб віддати шану своїй рідній мові, цього дня варто дізнатися про неї щось нове.

Ось декілька цікавинок про українську мову:

v  В українській мові налічується близько 256 тисяч слів.

v  Українська мова відрізняється від споріднених слов'янських мов тим, що в ній є сьомий кличний відмінок.

v  Букву «ґ» повернули в  абетку в 1990 році.

v  В українській мові безліч синонімів. Наприклад, слово «горизонт» має 12 синонімів: обрій, небозвід, небосхил, крайнебо, круговид, кругозір, кругогляд, виднокруг, видноколо, виднокрай, небокрай, овид.

v  Назви всіх дитинчат тварин є іменниками середнього роду: теля, котеня, жабеня.

v  Серед українських слів найчастіше використовують іменник «рука», прикметник «великий», дієслово «бути» і займенник «він».

v  Важливою частиною українського фольклору є народні казки. Найдавнішими українськими казками вважаються «Пан Коцький», «Солом'яний Бичок», «Котигорошко», «Дівчина і Місяць», «Ох», «Івасик-Телесик».

 





Немає коментарів:

Дописати коментар