ЯСКРАВІ ПОРТРЕТИ ФРІДИ КАЛО

Привіт, читайлики! Сьогодні починаємо творчі заняття, на яких будемо знайомитись з відомими художниками, яскравими особистостями, які надихають нас не тільки своєю творчістю, а й жагою до життя і любов’ю до своєї праці. Цикл занять починаємо зі знайомства з творчістю великої мексиканської художниці  Фріди Кало.

Фріда Кало народилася 6 липня 1907 року в місті Койокані, передмісті Мехіко. Мати дівчини була мексиканкою, а тато – німцем. В 6 років Фріда захворіла на поліомієліт. Дев’ять місяців дівчина була прикута до ліжка, та все ж подолала тяжку недугу. Відтоді права нога Фріди залишилася ослабленою і худою. За це у школі їй дали прізвисько «Фріда – дерев’яна  нога».  
Змалку Фріда захоплювалась мистецтвом, брала уроки малювання у батькового друга Фернандо Фернандеса. У 1922 році Фріда почала навчатися в Національній підготовчій  школі «Препараторії», в якій вона вивчала медицину. Однак лихо знову втрутилося в її плани. 17 вересня 1925 року трапилась страшна аварія: автобус, на якому дівчина поверталася додому, зіткнувся з трамваєм. Фріда отримала багато травм, майже несумісних із життям…

Усі були дуже здивовані, коли Фріда почала одужувати. Проте її життя уже ніколи не було таким, як раніше. Прикута  до ліжка впродовж трьох місяців, Фріда почала замислюватись про кар’єру ілюстратора. Батько Фріди позичив їй свої фарби, а мама дала спеціальний мольберт, щоб дівчина могла малювати лежачи. Над ліжком прикріпили велике дзеркало, щоб вона могла бачити своє відображення. Тому її першими малюнками були автопортрети. Можна сказати, що вона робила селфі. «Автопортрет в оксамитовому платті» - перша серйозна робота Кало.


Фріда показала свої роботи відомому на той час художнику – Дієго Рівера. Що найбільше зачарувало Дієго? Краса Фріди чи її яскраві картини… У  22 роки Фріда Кало вийшла заміж за Дієго. Друзі жартівливо називали цей шлюб «союз між слоном та метеликом».  

Фріда продовжувала малювати. Її картини були яскравими, наповненими мексиканським колоритом. Барвисті пишні сукні, рослинні орнаменти, яскраві квіти  гармонійно доповнювали образ художниці і підкреслювали її строкатий та химерний внутрішній світ.


1938 року у Нью-Йорку вона провела власну виставку, що мала шалений успіх. «Хай живе життя!» — написала Фріда на своїй останній картині незадовго до смерті. «Хай живе Фріда!» — повторює людство, увічнюючи її образ у щоденному побуті.  

Більше про біографію художниці та її творчість можна дізнатися з книжки Ізабель Томас «Фріда Кало» серії «Маленькі історії великих людей» та завітавши до відділу мистецтв Центральної дитячої  бібліотеки.



 


 

 


 

Немає коментарів:

Дописати коментар