НЕБЕСНА СОТНЯ – ПЕРШІ ГЕРОЇ РОСІЙСЬКО-УКРАЇНСЬКОЇ ВІЙНИ

…20 лютого 2014 року в середмісті столиці України силовики, керуючись наказами тодішньої проросійської влади, вбили 48 учасників Революції Гідності. Їх разом з іншими 54 загиблими та смертельно пораненими учасниками мирних протестів упродовж зими 2013–2014 років і п’ятьма активістами Майдану, які загинули навесні 2014 року, обстоюючи демократичні цінності та територіальну цілісність України, назвали Героями Небесної Сотні.

11-го лютого 2015-го року, Указом Президента України № 69/2015 «Про вшанування подвигу учасників Революції гідності та увічнення пам’яті Героїв Небесної Сотні» в країні встановлено особливий пам’ятний день - «День Героїв Небесної Сотні», який відзначається тепер щорічно 20 лютого.

День Героїв Небесної Сотні - це жалобний день, але він не про смерть, він якраз про героїчну боротьбу, про самопожертву, про готовність українського суспільства захищати державну незалежність України. Саме 20 лютого 2014 року почалася війна, в якій українці захищали свої цінності. І ми бачимо прямі паралелі між протистоянням та активною фазою російсько-української війни – застосування зброї проти беззбройних протестувальників тоді і проти цивільного населення під час війни, використання забороненої зброї. Тому ми й говоримо, що Небесна Сотня – то перша когорта вже Небесної Січі.

Олександр Ткаченко, міністр культури та інформаційної політики, наголосив на важливості вшанування пам'яті Героїв Небесної Сотні, оскільки той час став початком російсько-української війни, гаряча фаза якої триває і нині. Він підкреслив: «Для нас надзвичайно важливо особливо під час війни не забувати про те, із чого усе розпочиналося, тому що це була перша битва фактично російсько-української війни, битва за наші цінності - за європейські цінності, за свободу».

За словами Ігоря Пошивайла, генерального директора Національного музею Революції Гідності, «подвиг Героїв Небесної Сотні змобілізував суспільство й допоміг підготувати українську армію в 2014 році, допоміг зробити нас сильними інформаційно, духовно, морально – на всіх рівнях».

 

Немає коментарів:

Дописати коментар