ЕНО РАУДУ - 95 РОКІВ!

Хто такі «наксітраллі»? Чув про них? Ні? Добре, поставим запитання по-іншому. Хто такі Муфтик, Півчеревичка та Мохобородько? Не знайомий з ними?  Це ж нерозлучна трійця кумедних маленьких чоловічків з казкових повістей відомого естонського письменника Ено Рауда!

Цьогорічний ювіляр просто не міг не стати письменником, бо походив із творчої родини. Батько Ено - відомий естонський письменник Март Рауд, сестра Ану - художниця, дружина Айно Первік - дитяча письменниця і перекладач. Навіть діти вибрали письменницький шлях. Сам Ено Рауд вчився на філолога, багато читав та писав невеличкі оповідання з юних літ. Письменник вважав себе справжнім знавцем гномів, він вивчав легенди і міфи про цих дивних істот.

 

Найгучніший успіх випав на долю твору, де героями дивовижних пригод стали казкові чоловічки Муфтик, Півчеревичка та Мохобородько. В 1974 році за першу книгу про наксітраллей  ім’я Ено Рауда було занесено до Міжнародного Почесного списку Г. Х. Андерсена. Недоречно вважати письменника автором лише однієї казкової історії. Рауд писав книжки для дітей різного віку - від підлітків («Вогонь в затемненому місті», «Історія с літаючими тарілками») до малечі (казки про Сіпсіка та ін.).




 

Немає коментарів:

Дописати коментар