ДЕНЬ ДЕРЖАВНОГО ГЕРБА УКРАЇНИ

Щороку 19 лютого українці відзначають День Державного Герба України. Герб будь-якої держави є її найбільш відмітною емблемою. Його зображення має офіційний статус та використовується в печатках, на грошових купюрах та офіційних документах країни.

Згідно Конституції Малий Герб України зображений у вигляді тризубу золотистого кольору, розміщеного на синьому фоні. Така символіка була офіційно затверджена на засіданні Верховної ради 19 лютого 1992 року. Тому саме цей день лютого став Днем Державного Герба України.


Конкурс на проєкт Державного Герба України розпочався влітку 1991 року, в ньому взяли участь близько 200 проєктів. На більшості з них був зображений саме тризуб. Переможцем став варіант від відомого українського художника Івана Турецького та видатного культурознавця та історика Андрія Гречила. Проте, перш ніж стати Державним Гербом України, символ тризуба мав багатолітню історію.

 

Зображення тризуба дійшло до часів Київської Русі. Цю символіку можна було знайти на всіх офіційних документах, грошових одиницях, а також на цеглинах, з яких споруджувалися церкви.


В 1918 році після створення УНР пішла мова про затвердження офіційної державної символіки. Не дивно, що для цього було обрано тризуб. Цю ідею запропонував Михайло Грушевський. Так, 25 лютого 1918 р. в Корсуні було прийнято рішення затвердити герб УНР у вигляді тризуба, оповитого гілками оливкового дерева. Цей знак символізував бажання налагодити мирні відносини з сусідніми народами. Автором тодішнього тризуба був видатний філософ та митець Василь Григорович Кричевський.


Після Злуки Української Народної Республіки та Західноукраїнських земель, тризуб став офіційним гербом ЗУНР.

В часи радянського союзу зображення тризубу було заборонено, його вважали виявленням націоналізму. Проте українські патріоти вшановували цей знак як символ боротьби з більшовизмом.

Тризуб – це відголос історії нашої нації та символ боротьби за суверенітет нашої Держави. Кожен патріот та свідомий українець схиляє голову перед гербом своєї країни. Тим самим він схиляє голову перед своїми пращурами, які брали участь в розбудові нашої країни та відстоювали її самобутність і незалежність.

 


 

 


Немає коментарів:

Дописати коментар