ТАЄМНИЧІ МАЛЮНКИ ВІНСЕНТА ВАН ГОГА

Привіт, читайлики! Продовжуємо цікаві заняття творчої програми «Арт-кураж». Сьогодні в нас знайомство з творчістю відомого  художника Вінсента ван Гога.

Нідерландський художник, який так і не отримав визнання за життя, є однією з найзагадковіших постатей у світі мистецтва. Вам, напевно, знайомі його картини «Іриси» та «Соняшники». А що вам відомо про його життя?

Вінсент ван Гог народився 30 березня 1853 року в Грот-Зюндерті (Нідерланди). Він був найстаршою дитиною в сім'ї пастора, з дитинства показав свою суперечливість: домашні запам'ятали його як норовливого хлопчика, а поза сім'єю він був тихим, серйозним і милим. Спочатку юний художник навчався в сільській школі, потім вдома, з гувернанткою, а в 11 років його відправили на навчання до інтернату.

Декілька фактів про життя Вінсента ван Гога

* Майбутній художник закохався у мистецтво, продаючи картини у художньо-торговельній фірмі свого дядька. 

* Молодший на чотири роки брат Вінсента Тео був єдиною людиною, якій міг довіритись похмурий і нелюдимий художник. Тео також підтримував його морально та фінансово протягом усього життя. 

* Перш ніж стати художником, ван Гог встиг побувати продавцем картин, учителем, клерком у книгарні, місіонером.

* Художник мав кілька закоханостей, але без взаємності.

* Через психічний стан художник провів багато часу в лікарні при монастирі Сен-Поль-де-Мусоль. Це був один із найплідніших періодів у його творчому житті. Тут з'явилися його знамениті «Іриси».

* Вінсент Ван Гог втратив частину вуха після сварки з художником Гогеном. 

* Великий художник пішов із життя за своєю волею - він вистрілив собі в груди з револьвера. 

* За своє життя митець зміг продати лише одну картину за пристойною ціною. То були «Червоні виноградники в Арлі». 

* Ван Гог написав більше 850 полотен. Ознайомитись з найвідомішими з них можна, переглянувши відео:

*Зараз полотна ван Гога є одними з найдорожчих творів сучасного мистецтва і прикрашають собою найзнаменитіші музеї світу.

Більш детально про складний життєвий шлях та творчі перипетії Вінсента ван Гога ви зможете дізнатися з книжок, які представлені у відділі мистецтв Центральної дитячої бібліотеки.

 

 

 

Немає коментарів:

Дописати коментар