Віртуальна подорож «Цирк запалює вогні»

 

Щорічно у третю суботу квітня весь світ відзначає веселе і чудове свято - Міжнародний день цирку (World Circus Day). У 2021 році - це 17 квітня.

Що таке цирк? Головною відмінністю цього виду мистецтва вважається демонстрація чогось смішного і незвичайного. Більшості дітей і дорослих дуже подобається цирк. Це чудове місце для веселого проведення дозвілля. Тут можна поспостерігати за веселими клоунами, дресированими тваринами, різними акробатичними трюками. Цирки є майже у всіх країнах.

Вони мають дуже давню і багату історію. Що таке цирк, знали ще в Древньому Римі. У той час так називали споруду, схожу на сучасний іподром. Найбільшим і найвідомішим був так званий Великий цирк, який розташовувався в самому Римі.

Циркові вистави того часу мали мало спільного з сучасними. Насамперед, це були перегони на колісницях і кінські скачки. Пізніше циркові вистави стали організовувати в амфітеатрах. Вони включали в себе бої гладіаторів, цькування диких тварин. У Середні століття цирк перестав бути головним місцем розваг. Популярні на той час театральні вистави і містерії затьмарили його.

У слова «цирк» кілька смислових значень. По-перше, цирк — це особливий вид видовищного мистецтва, який сьогодні включає в себе різноманітні техніки і дисципліни. Ще одне значення слова «цирк» — це будинок, в якому всі ці вистави і проходять.

Сама по собі будівля цирку найчастіше являє собою круглий намет з високим куполом нагорі. Це класичний цирк-шапіто. Всередині нього розташований манеж або циркова арена, а також сидячі місця для глядачів. Інший вид цирку — капітальний. Примітно, що зазвичай він теж має круглу форму. Нерідко циркова трупа виступає в різних місцях як бродячий цирк.



В цирку, як правило, можна побачити пантоміми, репризи, фокуси, клоунаду.

Часто циркові номери пов’язані з демонстрацією виняткових здібностей людини, які нерідко відрізняються ризиком для життя і здоров’я. Це стосується канатоходців, еквілібристів, дресирувальників хижих звірів.

Цирк — це традиції, які передаються з покоління в покоління. З родини в родину. Саме тому тут дуже поширені циркові династії. Діти буквально з народження вбирають в себе атмосферу цирку. Вони з малих років вже допомагають батькам на роботі та беруть участь у виставах. Кіо, Дурови, Запашні, Філатова, Багдасарови — ці прізвища знайомі ще з дитинства нашим бабусям і дідусям.

До речі, перший Міжнародний день цирку був відзначений зовсім недавно - в 2010 році.

В Центральній дитячій бібліотеці була оформлена виставка «Цирк запалює вогні», з якою тебе познайомить наша весела Клоунеса. 





А тепер скоріш рушай у віртуальну подорож найвідомішими в світі цирками без тварин за посиланням

https://osvitanova.com.ua/posts/3686-shist-naividomishykh-v-sviti-tsyrkiv-bez-tvaryn 

Немає коментарів:

Дописати коментар