Пам'ятати, берегти, охороняти


Кожна епоха залишає нам у спадщину пам'ятку архітектури чи історії, що зберігає в собі згадку про певну визначну подію чи особистість. У кожному регіоні є свої визначні пам'ятки − перлини української землі. Це справжній скарб, наша гордість і надбання. До наших днів збереглися середньовічні фортеці, палаци та садиби, стародавні монастирі та храми, багато інших унікальних архітектурних витворів мистецтва, що навіки прославили своїх майстрів.

Щорічно 18 квітня відзначається Міжнародний день пам'яток і визначних місць. Його мета - привернути увагу спільноти до питань захисту і збереження всесвітньої культурної спадщини. В Україні цей день має назву «День пам'яток історії та культури».

Шедевр людського генія, винятковий для культурної традиції об’єкт, видатний приклад архітектурного або технологічного рішення певного періоду. Ці та інші критерії і визначають Список Світової спадщини ЮНЕСКО, зібраний з метою зробити популярними та зберегти унікальні в своєму роді об’єкти.

На сьогодні у Списку Всесвітньої Спадщини ЮНЕСКО від України перебувають 7 об`єктів:

· У Києві: Собор Святої Софії та прилеглі чернечі будівлі, Києво-Печерська лавра, Церква Спаса на Берестові

· Ансамбль історичного центру Львова -  Високий замок і Підзамче, Середмістя   , Ансамбль собору святого Юра 

· Геодезична дуга Струве

· Первісні букові ліси Карпат

· Резиденція митрополитів Буковини і Далмації В Чернівцях

· Дерев'яні церкви карпатського регіону

· Стародавнє місто Херсонес Таврійський

Помилуватися ними ти можеш, переглянувши відео за посиланням  https://www.youtube.com/watch?v=zsbjAJzvwVw&ab_channel=DivakiProduction

А захочеш  більше про них дізнатися, звернись за посиланням https://ukrainer.net/unesko-v-ukraini/ .

 

Україна сповнена дивами, багата на культурні та історичні пам'ятки, але чи буде у наших нащадків можливість помилуватися ними, доторкнутися до минулого, цілком залежить від нас.

Вивчай, гордись та бережи свою історію!

Подорожуючи по своїй землі, ми відкриємо для себе

багато нового і цікавого!

 

 

Немає коментарів:

Дописати коментар