Міжнародний день дитячої книги

 Щороку 2 квітня ми святкуємо Міжнародний день дитячої книги. Це свято було започатковане 1967 року рішенням Міжнародної ради з питань дитячої книги (IBBY). А дата була обрана не випадково. Саме цього дня народився славетний данський казкар – Ганс Крістіан Андерсен (1805-1875). Тож, відзначаючи цю подію, ми згадуємо всі його чудові казки!

З  історії дитячої книги

     Дитяча література з'явилася порівняно нещодавно. До середини вісімнадцятого століття діти читали приблизно те саме, що і їхні батьки. Особливо популярними були «Робінзон Крузо» Д.Дефо та «Подорожі Гуллівера» Дж.Світа. А ще дорослі та малі читачі полюбляли східні казки. Тогочасні книголюби зачаровувалися фантастичними історіями із циклу «Цікаві арабські ночі» – про Аладдіна, Алі-Бабу і сорок розбійників та сім подорожей Синдбада-мореплавця.

       Суто дитяча література народилася аж через сто років – у дев′ятнадцятому столітті з появою братів Грімм. Їхні твори відразу привернули до себе увагу малечі. І дотепер ми не уявляємо, як можна вирости і не знати таких чудових казок, як, наприклад, про Білосніжку і Сплячу Красуню.

        Але саме Гансу Крістіану Андерсену вдалося змінити ставлення до дитячих книг та неймовірно розвинути і збагатити цей вид художньої літератури.  

Цікаві факти про дитяче читання

·       Діти, які відчувають інтерес до читання, розвиваються швидше за своїх однолітків, у них більш живий розум, краще розвинена пам'ять і інтелект.

·       Дослідження показують, що 4-6 років - найсприятливіший вік для навчання дитини читанню. Після 6-7 років навчити читати складніше.

·       Читання книг вголос для малюків - запорука майбутньої книжкової любові. Дослідження доводять, що у тих, кому в дитинстві регулярно читали батьки, набагато більше шансів стати активним читачем пізніше.

·       Найпопулярнішими авторами книг для дітей   вважаються О.Пушкін, К.Чуковський, А.Барто, М.Носов, Г.К.Андерсен, А.Ліндгрен, брати Грімм, В.Нестайко.

·       При швидкому читанні очі втомлюються менше, ніж при повільному.

·     Один раз на два роки дитячим письменникам і художникам присуджується найпрестижніша нагорода — Міжнародна премія імені Г.К.Андерсена, що найчастіше називають Малою Нобелівською премією. Вона була заснована 60 років тому Міжнародною радою з дитячої та юнацької літератури ЮНЕСКО.

А тепер, любі читачі, пропонуємо вам пограти в рандомну гру «Обери книжку». Правила прості: просто жміть на паузу та дізнайтеся, яка «випадкова» книжка подарує вам багато приємних вражень.

https://youtu.be/luYSONFCGnc

https://youtu.be/EWvxMJSstQw

Немає коментарів:

Дописати коментар