Могутній акорд держави

   День Конституції України щороку відзначають 28 червня. Цього дня, 25 років тому, наша країна отримала свій найважливіший і головний документ – Конституцію! Писали українську Конституцію шість років – з 1990 по 1996 роки.

За тоненькою брошурою – сторіччя народної законотворчості. Тут можна згадати і «Руську правду» доби Київської Русі, і козацькі та гетьманські конституції, включно з Конституцією Пилипа Орлика – однією з найперших на європейських теренах, і Конституцію Української Держави 1918року.

Кожен глава української держави, перш ніж почати виконувати свої обов’язки, має прийняти присягу. Для цього він кладе руку на Пересопницьке Євангеліє та на Конституцію України.

У 2011 році художник-графік Ігор Степанов створив першу мініатюрну Конституцію України розміром 2х3 см. Вона має 160 сторінок, на яких вручну написано 9 тисяч букв – кожна не більше 1 мм. Книга важить всього 15г.

У 2019 році у електронному варіанті створили Конституцію України для дітей у вигляді коміксів. Її авторами стали брати Капранови, а художником – Олександр Костенко.

Конституція для кожного з нас стала головним оберегом державності, демократії й соборності України. Цей документ свого часу подарував нам довгоочікувану  Незалежність і це стало найважливішим кроком у забезпеченні прав та свобод людини та громадянина.

 

Немає коментарів:

Дописати коментар