Колиска життя та легені планети


Привіт, друже! Чи знаєш ти, що 8 червня відзначається Всесвітній день океанів? У 2008 році ООН визнала цю дату днем величезних водойм. Мета цього дня - хоч якось взяти участь у збереженні цих найважливіших екосистем.

Що в собі таїть величезний Світовий океан? Які загадки він приховує в своїх глибинах, повністю вивчити які майже неможливо? Але деякі вже відомі цікаві факти про океани ми зібрали для тебе.

Океанічні «цікавинки»:

🌊 Океани займають близько 72% поверхні планети Земля і містять 97% усієї води.

🌊 Сонце надає океану блакитний відтінок. Червоні і помаранчеві промені сонця  поглинаються поверхнею води.

🌊 В океані є інтернет. Кілометри кабелю перетинають океани світу, це виглядає як гігантська підводна павутина.

🌊 Еверест з легкістю би помістився в Маріанській западині. Це найглибше місце в Світовому океані - приблизно 11 кілометрів в глибину.  А висота Евересту  - 8,8 кілометрів.

🌊 Звук здатний проникати на неймовірну глибину. Дослідники зафіксували його навіть на нижній точці Маріанської западини.

🌊 В океані знаходиться приблизно 20 млн. тонн золота. Воно міститься у самій воді. Золото настільки розчинене, що вимірюється в мікроскопічних частинках. Один літр морської води може дати вам приблизно 0,000000013 грам золота.

🌊 Ми не знаємо нічого про більшу частину морського життя, тому що великі глибини і тиск води обмежують наші можливості по освоєнню океану. Але все ж таки кожен рік описується в середньому 2000 нових видів.

🌊 Найдовший гірський ланцюг на землі - Серединно-океанічний хребет - майже повністю знаходиться під водою і простягається на відстань 65 000 кілометрів.

🌊 До 80% вивержень вулканів проходить під водою.

🌊 Риби поїдають тонни пластику. Через те, що в Світовий океан щороку зливається більше семи мільярдів тонн пластику, він увійшов в раціон риб. В північній частині Тихого океану риби проковтують від 12 000 до 24 000 тонн пластику кожен рік.

🌊 Крім підводних річок, в океані існують також підводні водоспади. Причому деякі з них набагато більші за своїх наземних «родичів». Всього на сьогоднішній день відомо 7 подібних водоспадів. Найбільший з нині відомих підводних водоспадів знаходиться на дні Датської протоки, яка розділяє Гренландію та Ісландію. Його висота приблизно 4000 метрів, і він перемішує не менше 175 мільйонів кубічних футів води.

🌊 Іноді в океані з'являються «молочні моря». Як виникають ці моря вченим точно не відомо. За однією з версій це пов’язано з життєдіяльністю люмінесцентних бактерій, які створюють тривале світіння на великих ділянках океану.

🌊 На глибині понад 1000 метрів від поверхні океану, в зоні, куди не проникає сонячне світло і де мало їжі, мешкають химерні риби, найчастіше зі страхітливим зовнішнім виглядом.

🌊 Відомі випадки, коли в океані утворювалось «хибне дно». Вперше про нього дізнались в 1942 році, коли декілька фахівців з акустичного зондування виявили в океані на глибині 300-450 метрів дивний прошарок, який відбивав звукові хвилі. Причому пізніше було виявлено, що вночі цей шар піднімався до поверхні моря, а вдень – опускався на глибину. Тоді й стало ясно, що «хибне дно» може бути утворене живими організмами, які уникають денного світла. З'явилось безліч припущень, які саме організми створювали «хибне дно». Але зрештою виявилось, що це робили кальмари. Адже в зграях вони вміють розподілятися рівномірно, і таким чином здатні сформувати собою щільну масу, яка може стати перешкодою для звуку.

🌊 Вплив людини на води океану є колосальним. Наприкінці ХХ століття в Тихому океані з'явилася величезна сміттєва пляма. Вона сформувалась з дрейфуючого пластику та інших відходів, кількість яких постійно збільшується. Сміттєва пляма навіть отримала свою назву – Східний сміттєвий континент або Тихоокеанський сміттєворот. Подивись відео, яке відображає проблему забруднення Світового океану https://www.youtube.com/watch?v=0dsruaUGaFA

        Якщо, читайлику, ти хочеш дізнатися ще більше цікавих фактів, переходь за посиланнями

https://www.youtube.com/watch?v=LVTUVhf7nmA

https://ukr.media/world/332472/

        А про незвичайних мешканців підводного світу дізнавайся з цього посилання

https://cikavo-znaty.com/320-ckav-fakti-z-pdvodnogo-svtu-html/

Немає коментарів:

Дописати коментар