Виставка-тріумф «Зіграти на сцені краще за всіх»

Актор від Бога, легенда українського театру і кіно, зберігач великих акторських традицій, мудра людина Богдан Ступка завжди був у центрі знімальної групи або на сцені. Це один із найвидатніших акторів нашого часу, якому були підвладні будь-які образи і персонажі, він зіграв безліч незабутніх ролей у театрі та кіно, підкоривши серця мільйонів глядачів майстерністю і темпераментною грою.

Богдан Сильвестрович Ступка народився 27 серпня 1941 року в селищі Куликів Львівської області. Богдан ріс в артистичному середовищі, його батько співав у хорі Львівського театру опери та балету, тому дитинство хлопчика пройшло за лаштунками цього театру. Після школи закінчив акторську студію при Львівському академічному драматичному театрі імені Марії Заньковецької, де і працював до  1978 року. А в 1978 році був зарахований у трупу Київського академічного українського драматичного театру ім. Івана Франка. На театральній сцені Ступка зіграв більше ста ролей.


З 1970 року, паралельно з роботою в театрі, актор також знімався в кіно. Великий успіх прийшов до актора в 2004 році, після зйомок у фільмах «Водій для Віри» і «Свої».

       У списку ролей Богдана Ступки багато історичних постатей: гетьмани Іван Брюховецький «Чорна рада» (2000), Іван Мазепа «Молитва за гетьмана Мазепу» (2002), Богдан Хмельницький «Вогнем і мечем» (1999), а також Чингісхан «Таємниця Чингісхана» (2002) та багато інших.

За свою багаторічну телекар'єру Ступка знявся більш ніж в ста фільмах, в тому числі в документальних та телевізійних.


Богдан Ступка  очолював Міністерство культури і мистецтв України, був художнім керівником Національного академічного драматичного театру імені Івана Франка в Києві, а також акторського курсу в КНУТКіТ ім. І. К. Карпенка-Карого, був президентом Київського міжнародного кінофестивалю.

Проте, які б посади і пости не займав Богдан Сильвестрович, для мільйонів глядачів він в першу чергу залишається чудовим актором.

Знаменитий польський режисер Єжи Гоффман назвав його найталановитішим драматичним актором Європи. Богдан Ступка завжди грав жадібно, красиво і професійно. Професіоналізм Ступки-актора полягав не тільки в глибокому проникненні в характери своїх персонажів, але і в тій моральній і фізичній самовіддачі, з якою він працював на майданчику. 

80-річчю від дня народження цієї культової постаті Центральна дитяча бібліотека присвятила виставку-тріумф «Зіграти на сцені краще за всіх».

Друже, дізнайся детальніше про Богдана Ступку з цього відео

Немає коментарів:

Дописати коментар