Казковий ілюстратор

«Наскільки я себе пам'ятаю,

я малював завжди»

І.Білібін

Мабуть кожному з нас відомі яскраві, чарівні ілюстрації Івана Білібіна до улюблених казок, які читались на ніч в дитинстві.

В рамках циклу «Галерея митців» в Центральній дитячій бібліотеці оформлена виставка однієї картини «Казковий ілюстратор», приурочена до 145-річчя від дня народження Івана Яковича Білібіна.

Ще з дитинства у Білібіна виявився талант до малювання, проте після успішного закінчення гімназії він поступив на юридичний факультет Петербурзького університету. Малюванням йому доводилося займатися у вільній від отримання професії час.

Популярність Білібіну принесли ілюстрації до російських народних казок, що видавалися для дітей («Царівна жаба», «Василина Прекрасна»), билин («Вольга»), а також казок О. С. Пушкіна («Казка про царя Салтана», «Казка про золотого півника») та ін. Іван Якович розробив особливий стиль книжкового дизайну, що ґрунтується на традиціях староруського орнаменту. Він дістав назву по імені свого творця - білібінський.

Окрім книжкової графіки Білібін дуже активно займався створенням декорацій для театральних постановок.

Сам художник переніс свій стиль з ілюстрацій до казок в журнальну і промислову графіку (листівки, рекламні плакати, календарі та ін.), а також в політичну карикатуру. 

Немає коментарів:

Дописати коментар