Соковите свято

Великий, соковитий, солодкий … і смугастий! Здогадуєшся, про що це ми? Так-так, про усіма улюблений кавун. Відмінно тамуючи спрагу і будучи зовсім некалорійним і дуже корисним, він, звичайно ж, заслужив на своє власне свято - День кавуна.

Цю ягоду на сьогодні вирощують в 96 країнах світу в більш ніж 1200 різновидах. Як вважають вчені, батьківщиною кавуна є Південна Африка. Відомо, що вже в Давньому Єгипті люди вирощували цю рослину і з поміж інших клали кавуни в усипальниці фараонів, як джерело їжі в їхньому загробному існуванні. А в Давньому Римі кавуни їли як свіжими, так і засоленим, а крім того, варили з них мед.

«Кавунові» рекорди:

🍉 Найбільше кавунів вирощують в Китаї

🍉 Рекордсмен по кількості найдивніших сортів кавунів - Японія. Тут вивели кавуни різної форми - кубічні, у вигляді піраміди і навіть у формі серця; кавуни з жовтою м’якоттю і кавуни-малятка - діаметром до 10 см!

🍉 Найважчий кавун витягнутої форми, як у дині, важив 122 кг! Його виростили фермери із США

🍉 Кавун - один з лідерів за змістом лікопену - дуже сильного антиоксиданту.

        «А як же святкують таке незвичне свято?» - запитаєш ти. Влаштовують «кавунові» пікніки та ярмарки, фестивалі та гуляння. А улюбленими конкурсами стають змагання з поїдання кавунів, приготування і дегустація найрізноманітніших страв з кавунів. Ну а найяскравішими заходами стають, звичайно, конкурси з карвінгу - вирізання різних фігур і картин з кавунів.

    В нашій країні також вирощують і полюбляють цю ягоду. Особливо своїми солодкими кавунами славиться Херсонщина.

Друже, якщо ти теж любиш ласувати цією ягодою, приєднуйся до святкування Дня кавуна – з’їш його з друзями на природі або вдома, влаштуй конкурс на кращу страву з кавуна, приготуй освіжаючий кавуновий лимонад …

Головне – насолоджуйся цими смачними і корисними ласощами!

Якщо хочеш дізнатись ще більше цікавих фактів про кавун, переглянь відео за цим посиланням  

https://www.youtube.com/watch?v=C_0xoqexcaY

        А для найменших читачів буде цікаво послухати Казку про кавун

https://www.youtube.com/watch?v=GuuM7IO1la4

Немає коментарів:

Дописати коментар