Урок малювання для Ерделі

«Я належу свойому народові,

моє мистецтво належить світові»

А.М.Ерделі

В цьому році виповнилося 130 років від дня народження видатного художника, педагога, письменника, мистецтвознавця, мислителя – засновника закарпатської художньої школи Адальберта Ерделі (справжнє ім’я – Іван Гриць).

Народився Ерделі 25 травня 1891 року в селі Загаття на Іршавщині в сім'ї вчителя. Сім’я жила бідно: нелегко було утримувати 14 дітей. Здібності до малювання у Івана з’явилися ще змалку. Він цілими днями блукав лісом, робив замальовки навколишніх гір.

Його бачення людей, краєвидів були, по суті, перетворенням живого життя в легенду, в дивовижний світ, осяяний його талантом.

Адальберт Ерделі працював в жанрах і портрету, і пейзажу, і  натюрморту.

Художник володів багатьма європейськими мовами, здобув академічну освіту у Будапештській академії мистецтв, кілька років жив у Мюнхені, а потім – у Парижі. Роботи митця експонувались у Чехії, Словаччині, Італії, Австрії, Угорщині, Німеччині та багатьох інших країнах.

Попри те, що талант художника розкрився за кордоном, і у світ мистецтва його ввели видатні європейські педагоги І.Ревес та А.Грюнвельд, його вабили рідні гори, де Ерделі любив працювати над етюдами, дихаючи свіжим повітрям. Тому він прийняв рішення повернутися на Батьківщину. Тут Ерделі став викладачем Мукачівської вчительської семінарії, а згодом перейшов до Мукачівської реальної гімназії.

У 1927 році Ерделі разом із однодумцем Йосипом Бокшаєм організував Публічну школу рисунку та очолив створене 1931 року Товариство діячів мистецтва.

Справа, започаткована А. Ерделі, продовжує давати вагомі результати. В Ужгороді в 1995 році на базі училища постав Ужгородський коледж мистецтв ім. А. Ерделі. Його успішна діяльність дозволила в червні 2003 року розпорядженням Кабінету Міністрів України відкрити Закарпатський художній інститут, чим і здійснилась заповітна мрія Адальберта Ерделі.

В Центральній дитячій бібліотеці сьогодні діти зібрались на годину літнього читання вголос «Урок для Ерделі». Читайлики дізнались деякі факти з біографії художника, а також ознайомились з репродукціями його картин.


Немає коментарів:

Дописати коментар