Український вимір Перемоги

28 жовтня Україна відзначає 77-ту річницю вигнання нацистських окупантів із України. Це свято встановлено згідно з Указом Президента від 20 жовтня 2009 року № 836/2009 «з метою вшанування героїчного подвигу і жертовності українського народу у Другій світовій війні».

Український вимір війни – це боротьба на всіх фронтах і театрах воєнних дій: не тільки на Східному фронті, а й в лавах руху опору інших країн, арміях союзників, що воювали в Італії і Франції, на Далекому Сході та на Тихоокеанському театрі воєнних дій. На боці антигітлерівської коаліції на фронтах Другої світової війни боролося українців більше, ніж, наприклад, британців. Сукупні людські втрати України склали значно більше, ніж втратили у цій війні Велика Британія, Сполучені Штати Америки, Польща, Канада та Франція.

Ми пам’ятаємо усіх героїв, чия самовіддана боротьба, мужність і героїзм наближали перемогу в цій жахливій війні. Тим, хто загинув і тим, хто вижив у пеклі 40-х, ми зобов’язані всім, що маємо сьогодні!

Історична довідка

§ У лютому 1943 року, розвиваючи наступ після перемоги під Сталінградом, радянські війська зайняли Харків та деякі інші українські міста, але вже в березні 1943 року залишили їх внаслідок німецького контрнаступу.

§ Лише восени 1943 року розпочалося остаточне вигнання нацистських окупантів з України.

§ 28 жовтня 1944 року радянські війська вийшли на околиці міста Чоп на Закарпатті, але боротьба на цій ділянці розтягнулася аж до 25 листопада – лише тоді нацистські окупанти були вигнані з України остаточно.

Але подіями жовтня-листопада 1944 року війна не скінчилася – українці воювали в Європі до 8 травня 1945 року та в Азії – до 2 вересня.

Немає коментарів:

Дописати коментар