Чорноморські цікавин

Чому саме сьогодні ми згадали про Чорне море? Тому, що кожного року 31 жовтня відзначається Міжнародний день Чорного моря. Для початку з’ясуємо, чому воно називається «чорним». Дослідники дійшли висновку, що таку назву дали морю тюркські і перські мандрівники, які прибули сюди з середземноморських берегів, і тутешнє море здалося їм темним і негостинним. У зимові місяці через постійні шторми його води здавалися моряками майже чорними.

 Максимальна глибина Чорного моря становить 2212 метрів, середня – 1240 метрів.

Дунай, Дніпро, Дністер і Південний Буг – основні річки, що наповнюють його прісною водою.

Вихід до Чорного моря Україна, Росія, Болгарія, Молдова, Румунія, Туреччина та Грузія.

Верхній шар води практично не змішується з глибоководним шаром. Через це більше 90% глибинних шарів води в Чорному морі містять низьку кількість кисню. А на глибинах понад 150 метрів через великий вміст сірководню життя майже відсутнє.

Чорне море – наймолодше з усіх морів на Землі. Приблизно 7500 років тому воно було величезним прісноводним озером. Після сильного землетрусу виникла протока Босфор, через яку сюди хлинули солоні води Середземного моря.

У порівнянні з іншими морями тваринний світ Чорного моря досить бідний. Тут мешкає 2500 видів тварин (для порівняння, у водах Середземного живе близько 9000 видів).

Припливи і відливи практично відсутні в Чорному морі.

Незважаючи на площу 422 000 квадратних кілометрів, тут всього 10 островів.

Рівень води в Чорному морі поступово збільшується: за останні 100 років він піднявся на 30 сантиметрів.

Води Чорного моря постійно перемішуються двома величезними вирами з довжиною хвилі 350-400 км, які називаються «Окуляри Кніповича» (на честь океанолога, який їх виявив).

У Чорному морі живуть два види дельфінів – білобочка і афаліна.

Єдиний вид акул, який мешкає в Чорному морі – акула-катран. Для  людей ця риба небезпеки не становить, тому що просто боїться їх.

Найнебезпечніша істота, яке мешкає в водах Чорного моря – морський дракончик. Це отруйна хижа риба, на спинному плавці якої розташовані колючки, що містять сильну отруту.

У деяких частинах Чорного моря мешкає ночесвітка – планктонна водорість, що володіє флуоресцентними властивостями. Через це, в серпні і вересні, у його водах можна спостерігати блакитнувате світіння.

 

Немає коментарів:

Дописати коментар