Данило Галицький: доля і особистість

Данило Галицький — одна із найвидатніших постатей в історії Української держави. З нагоди 820-річчя від дня народження видатного князя в Центральній дитячій бібліотеці був проведений екскурс-спогад «Данило Галицький: доля і особистість»

Данило Галицький зумів досягти значних успіхів та залишити після себе вагомий культурний та історичний спадок:

  • Він був єдиним серед українських князів періоду феодальної роздробленості, хто зумів об’єднати під своєю владою більшість етнічних українських земель;
  • під час правління князя було засновано одразу декілька нових міст, серед яких Львів та Холм;
  • за короля Данила Галицько-Волинське князівство стало однією з найрозвиненіших та найбагатших держав в Європі;
  • у 1246 році князь заснував Галицьку митрополію, яка з часом перебрала на себе функції та обов’язки загальноруського органу церковної влади;
  • Данило провадив активну проєвропейську політику, що сприяло розвитку та прогресу у всіх сферах соціального та культурного життя.

Король Данило був непересічною особистістю, тому його життя було сповнено інтригуючих ситуацій та особливих подій. Ось лише декілька цікавих фактів про цю видатну особу:

-     Він став першим та єдиним королем в історії України.

-     Одним із його предків по лінії батька був сам Володимир Мономах. Серед родичів з боку матері варто відзначити імператора Візантії Ісаака ІІ Ангела.

-     Князь відзначався не тільки гострим і проникливим розумом, але й неабиякою сміливістю. Як описують історичні джерела, у битві на річці Калка він боровся у перших рядах і особисто брав в полон татарських вояків.

-     Ще одним підтвердженням хоробрості Данила Галицького стала ситуація, яка склалась безпосередньо під час облоги містечка Каліш у Польському королівстві. Тоді князь, переодягнувшись у звичайного городянина, проник у місто. Розвідавши настрої, які панували у Каліші, він на центральній площі розкрив усім свою особу і запропонував владі здатися. Польські правителі погодились підписати договір, завдяки чому ситуацію вдалось врегулювати мирним шляхом.

Князь Галичини і Волині, а також король Русі, він увічнив своє ім’я як мудрий правитель і талановитий полководець. Тому не дивно, що сьогодні він вважається національним героєм, а його пам’ять всіляко вшановується.

Друже, дізнатись, як Данило Галицький став першим королем Русі, ти зможеш з цього відео


Немає коментарів:

Дописати коментар